GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. február 22. Péntek
Gerzson, Zétény

 
A Nap kel 08:17-kor,
nyugszik 18:47-kor.

Holnap
Alfréd, Mirtill
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Aszfaltúton a martonosi fürdőhöz

Az esős idő sem moshatta el a Borvíz útját 

 

image
Ahol eddig csak (szekér)keréktörő út volt, most aszfalt vezet a fürdőhöz
Berecktől a hajdan híres martonosi fürdőhöz vezető út mára alig tíz percre rövidült, a Borvíz útjának köszönhetően a végéhez közeledik az aszfaltozás. Kovászna Megye Tanácsa 2006-ban indította el a programot, amelynek célja több háromszéki fürdőhelység teljes vagy részleges felújítása.

 

Felsőháromszékről egyedül Martonos szerepel a programban. Az eredeti tervek szerint 2010 szeptemberéig kellett volna elvégezni a munkálatot a temesvári Confort Rt. és a magyarországi Betonút Zrt. alkotta konzorcium kivitelezésében. A terveket viszont keresztülhúzta egyrészt a pénzhiány, most pedig a véghajrában a munkálatokat az elmúlt hetek esős időjárása hátráltatta.

Hatszáz méter már elkészült

Ennek ellenére a település fürdő felőli határától elő van készítve az alap, a sáncok kialakítása is nagyrészt megtörtént, ugyanúgy, mint egy tekintélyes szakaszon a vasbetonelemekből álló elvezető is. Új hidak és átereszek is épültek, és hogy az új utat megvédjék a pataktól, annak partján árvízvédelmi munkálatokat is elvégeztek, sok helyen a meder szélén fémkeretes, kővel megtöltött ketrecek találhatók. Az utolsó híd után hatszáz méteren már aszfalton lehet a festői szépségű fürdő felé autózni, ezt az 5 centiméter vastag alapszőnyeget egyetlen nap alatt fektették le, tájékoztat Dimény Zoltán polgármester, akinek kalauzolásában tekintettük meg a fürdőt. A berecki elöljáró reméli, ha a jó idő kitart, akkor a fennmaradó kétkilométeres szakaszt négy nap alatt le tudják aszfaltozni, majd ugyanannyi idő alatt a három centiméteres koptatóréteget is leönthetik. A polgármester meg van elégedve a kivitelező cég munkájával, s remélhető, hogy a sánccal szegélyezett aszfaltút sokáig tudja majd a falubelieket és a turistákat szolgálni.

A Borvíz útja projekt értéke megyei vonatkozásban közel 5,5 millió euró (áfa nélkül). Az önkormányzat tulajdonában levő fürdőhöz vezető útba 650 ezer eurót fektettek be, és a berecki tanácsnak mintegy 33 százalékos önrésszel kellett hozzájárulnia a munkálathoz. A projektben még Sepsiszentgyörgy (Sugásfürdő), Oltszem, Málnásfürdő, Előpatak, Sepsibükszád, Barót és Bölön szerepel Háromszékről.

A gyógyító víz

A fürdőhelyen édes-kénes, gyógyhatású ásványforrások törnek fel a talajból, amelyek szaguk miatt a Büdös nevet kapták. Egyébként régebben az emberek megmelegítették a vizet, hogy fürdőként alkalmazva élvezzék annak jótékony hatását. Az első fürdőt Kelemen Dénes tanító tervezte. Ma a víz szabadeséssel kerül egy gyűjtőmedencébe.

A martonosi Büdös kitűnően ajánlható ízületi problémákra, nagyon jól alkalmazható ivókúraként gyomor-, máj- vagy cukorbetegség kezelésére, s aki gyomorsav túltengésben szenved, az is sikerrel használhatja. Valószínű, hogy a jó útnak köszönhetően az eldugott településen megélénkül a turistaforgalom, s vélhetően egyre több környékbeli is fel fogja keresni a gyógyhatású fürdőt.
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma