GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. március 23. Szombat
Emőke

 
A Nap kel 07:20-kor,
nyugszik 19:30-kor.

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Szépül Gábor Áron szülőfaluja

Parkosítják a művelődési központ környékét 

image
Idén Gábor Áron év van, a művelődési házban számos rendezvénnyel emlékeznek a falu híres szülöttjére.
Tavaly sikeres évet zárt a berecki önkormányzat: leaszfaltoztak egy meglehetősen hosszú utcát, egy másikban betonsáncokat alakítottak ki, és ezt a munkát szeretnék idén is folytatni – kezdte a beszélgetést idei terveiről Dimény Zoltán polgármester, felelevenítve a múlt évi megvalósításokat is.

 

               A múlt év dióhéjban

A községben levő történelmi egyházakat lehetőségeikhez mérten segítették: Ojtozban székely kaput állítottak, és feljárót alakítottak ki a kistemplom bejáratához, Bereckben kicserélték a Szent Miklós-templom toronyablakait, hálót vásároltak a temetőkerthez, és beszerezték a cementet a kerítés alapjához. Az ortodox egyházat a hívek számához mérten támogatták, így a felekezeteket tavaly körülbelül 50 ezer lejjel patronálták.

Három településen – Bereckben, Ojtozban és Martonosban – szerveztek falunapokat, segítették a futballcsapatot, de az iskolák és a művelődési központ rendezvényeit is felkarolták. A valamivel több mint négymillió lejes költségvetésből a községhez tartozó települések fejlesztésére is jutott, Martonosban három betonhidat építettek vagy újítottak fel. A településvezető arra is büszke, hogy a múlt évet adósság nélkül zárták.

Folytatják az aszfaltozást

Az önkormányzat elképzelése szerint a falu tekintélyes úthálózatának egy-egy szakaszát aszfaltoznák le évente. Idén az ortodox templomtól a falu központja felé vezető, egy kilométeres út bitumennel való burkolása van tervbe véve. Ezen a szakaszon a Rákos patakán átívelő hidat is újraépítik. Amennyiben a pénzkeret engedi, megkezdik egy másik út aszfaltozását, a prioritást a készruhagyár felé vezető utca jelenti.

Egy másik nagy munkálat a berecki művelődési ház környékének rendezése. Dimény Zoltán sokat gondolkodott, hogy pályázati pénzhez folyamodjon, de korábbi tapasztalatai alapján lemondott erről. „Egy ekkora munkálatnál nem érdemes pályázni, ugyanis hatalmas a bürokrácia. Más a munkálat kiírási rendszere, esetleges pozitív elbírálás esetén is eltelik vagy két év, míg elkezdhetjük a kivitelezést. Így önerőből oldjuk meg a területrendezést” – vázolja elképzelését az elöljáró. Az impozáns ingatlan lépcsőszerkezetét muszáj kicserélni, ugyanakkor az épület frontrészét lezárják az autók elől, és egy kis parkot alakítanak ki. Virágágyásokat létesítenek, padokat, parkvilágítást szerelnek fel, és gondolkodnak egy kisebb szökőkút építésén is. A teret gránitkővel burkolják, a hátsó bejárathoz kerül némi zöldövezet, viszont parkolókat is kialakítanak. A munkálat kb. 150–200 ezer lejt emészt fel.

Ojtozban a templom külső javításának folytatását tervezik, térköveznék a járdát. Tavaly a szárazság gondot okozott Martonosban: ha idén is ezzel szembesülnek, akkor az önkormányzat egy mélykút fúrásának lehetőségét fontolgatja, bár ez sokba kerülne. A polgármester gondolkodik egy pályázat megírásán a martonosi szennyvízhálózat kiépítésére. Ez a nagy munkálat szükségessé teszi külső pénzforrások bevonását. 

 Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma