GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. március 23. Szombat
Emőke

 
A Nap kel 07:20-kor,
nyugszik 19:30-kor.

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Előre a fejlődés útján

Kevesebb pénzből gazdálkodnak 

image
A vendéglátóipari egység épületét megvásárolták a fogyasztási szövetkezettől
Jó évet zárt, ugyanakkor szegényebb év elé néz a helyi önkormányzat: az új költségvetési elosztás miatt körülbelül 600 ezer lejjel csökken a bevételük. Ennek ellenére az egykoron városi ranggal bíró településen folytatják azokat a munkálatokat, amelyek a községet ismét városi rangra emelhetik.

 

Tavaly a nehéz gazdasági helyzet ellenére két kilométer aszfaltszőnyeget öntöttek Bereckben, így egyre kevesebb a kővel borított községi út. Dimény Zoltán polgármester úgy véli, lassan befejezik a községközpont mintegy öt kilométernyi, fő útszakaszainak aszfaltozását. Az eddigi munkálatok során, az aszfaltozás mellett a sáncokat is kibetonozták, így az utcák élettartama jelentősen megnőtt.

Bővült a géppark

A múlt év folyamán jelentősen gazdagodott a község a szociális ellátás terén, hiszen egy SMURD-mentőautóval és egy tűzoltóautóval sikerült a végvidéki települést ellátni. Ennek érdekében az önkormányzat garázsokat és személyzeti szobákat létesített a futballpálya szomszédságában. Szintén a géppark bővítéséhez kapcsolódik az a pozitívan elbírált pályázat is, aminek alapján az önkormányzat egy traktort, egy utánfutót, valamint egy nagy kapacitású fűnyíró gépet vásárolhat. Az esztelneki székhelyű Angustia Egyesülettől nyert pályázatban az önkormányzatnak nem kell önrészt vállalnia. A gépeket a községi utak karbantartására használják majd, az erőgép mellé még egy hóeke és egy útseprő kiegészítő is jár.

SMURD_1.jpgSMURD_2.jpgSMURD_3.jpg
A polgármester elmondta, az önkormányzat az egyházakat, a tanügyet és a kulturális létesítményeket sem hanyagolta el: minden felekezet kapott támogatást, az iskolák jól működnek. Idén ismét támogatják az ojtozi művelődési otthon rehabilitációját, emellett folytatják a „határvidék” katolikus templomának a felújítását is. Tavaly a berecki művelődési központra fordítottak jelentős pénzösszeget, több mint 200 ezer lejből sikerült annak előterét parkosítani, és a főlépcsőt felújítani.

A költségvetés elosztásának centralizációja után a községkassza vélhetően jelentősen megrövidül, ennek ellenére az önkormányzat pályázna a martonosi csatornarendszer kialakítása és a vízhálózat felújítása érdekében. Idén is két kilométer aszfaltutat öntenének, ebbe beletartozik az időjárás miatt be nem fejezett Piac utca is. Újdonság, hogy az önkormányzat megvásárolta a fogyasztási szövetkezettől a Sörkert előtti vendéglátóipari egység épületét. A sörkertben piacot létesítene a polgármester, és a részletre megvásárolt épület is ennek képezné részét.

Stagnáló erdő-visszaszolgáltatás

„Ez nagymértékben az állami erdészet passzív, mi több, rosszindulatú hozzáállásának következménye” – mondja az elöljáró. Dimény Zoltán szkeptikus: úgy véli, a Romsilva munkatársainak nincs semmiféle pozitív hozzáállása a magántulajdonjogi viszonyok tisztázásához. A községnek és magánszemélyeknek egyaránt jócskán lenne, mit visszakapniuk a szomszédos megyékben, de a gáncsoskodás miatt az ügy egy­elő­re megrekedt. Korábban az elöljáró úgy fogalmazott, hogy amíg a tulajdonviszonyokat tisztázzák, addigra a háromszékiek jogos tulajdonát lekopaszítják. 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma