GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. március 23. Szombat
Emőke

 
A Nap kel 07:20-kor,
nyugszik 19:30-kor.

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Nem megoldás a villanypásztor

Megszűnhet az állattenyésztés a tejár miatt 

image
Dimény Zoltán polgármester borúlátó az állattenyésztés jövőjét illetően
Történelmi mélyponton van Bereckben is a tej felvásárlási ára: a gazdáknak 45 banit fizetnek literéért, ugyanakkor a mezőgazdálkodók is gondban vannak a vaddisznók okozta károk miatt.

 

Esztelneken és a tervek szerint Kézdiszentkereszten is több kilométeres villanypásztor-hálózattal védenék a termést a vadaktól. Ez a megoldás Bereckben és Martonoson kivitelezhetetlen, hiszen óriási, erdők által szegélyezett területről van szó – magyarázta érdeklődésünkre Dimény Zoltán polgármester. Az elöljáró számításainak megfelelően legalább harminc kilométeres villanypásztort kellene felállítaniuk, de gondjaikat egy ötven kilométeres létesítmény sem oldaná meg, ugyanis az országutat nem keríthetik körbe, így nincs lehetőség a teljes határvédelemre.

A vadállatok pedig egyre nagyobb számban jelennek meg, most már malacos vaddisznókondák látogatják a pityókaföldeket, és vélhetően a többi kultúrára is sor kerül – panaszolta az elöljáró. Ugyan történtek kilövések, de a szaporulat hatalmas, a vadásztársaság által végzett ritkítás nem oldja meg a gondjaikat. A gazdák pedig bajban vannak, hiszen a kártérítési ügyintézés elakad a bürokrácia útvesztőiben, mi több, még a terü­let­alapú támogatást is óriási késéssel kapják kézhez. Az APIA-s támogatás igénylését nagyon megnehezítették, az alig pár emberrel működő önkormányzat nehezen tudott megbirkózni a fejeletlenül hozott bukaresti intézkedések miatti aktatologatással, a számtalan papír kitöltésével és feldolgozásával.

A polgármesterre várva egy helyi gazdával találkoztunk, aki elpanaszolta: a csarnokban járt, ahol 45 banit fizetnek a tej literéért. Mivel nem intenzív tartású állatokról van szó, a tehenek nagyjából tíz litert adnak, így a fáradságos munka után a napi bruttó jövedelem egy jószág után 4,5 lej, ennél többet kell helyenként fizetni a palackozott ásványvízért – ecsetelte a helyzet tarthatatlanságát a polgármester, hozzátéve, borúlátó az állattenyésztés jövőjét illetően. Meglátása szerint egyre kevesebb az állattartó gazda, legtöbben azon gondolkodnak, hogy felhagynak a munkával, az állatokat eladják.

– Nagymértékben hibás ezért a kialakult monopolhelyzet, hiszen egyetlen cég diktálja a felvásárlási árat – véli az elöljáró, aki mielőbb tájékoztatni kívánja a berecki és a martonosi egyesületek vezetőit Fejér László Ödön képviselő kezdeményezéséről, hiszen, mint mondta, szövetkezés esetén még van esély a túlélésre. A munkát senki nem számolja, amikor gazdálkodói költségvetését készíti, mert rájönnénk, hogy jó esetben nullszaldós ez a fajta tevékenység – summázott a polgármester, aki maga is gazdálkodó. 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma