GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. március 23. Szombat
Emőke

 
A Nap kel 07:20-kor,
nyugszik 19:30-kor.

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Ünnepelt az ágyúöntő szülőfaluja.

Foto: Görbe György

image

 

 
Tíz éve Dimény Zoltán és Lázár János, Hódmezővásárhely akkori polgármestere – jelenleg a miniszterelnökséget vezető miniszter – látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást
Akár második falunapként is értékelhetjük azt az ünnepségsorozatot, amelyet Szent Miklós napján, vasárnap rendeztek Bereckben. A nap folyamán megerősítették a tíz, illetve húsz éve létező testvértelepülési szerződéseket Hódmezővásárhellyel és Tótkomlóssal, búcsús szentmisét tartottak, és felavattak egy gyönyörű falumúzeumot is.

 

Testvérek mindörökre

A nap egyik legjelentősebb momentumaként Dimény Zoltán berecki és dr. Garay Rita tótkomlósi polgármester, valamint Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere a berecki községháza dísztermében kézjegyükkel látták el az együttműködési megállapodásokat. Dimény Zoltán elöljáró kifejtette: valójában nem együttműködésről, hanem jól működő, meglévő kapcsolatok szorosabbá tételéről van szó.

Aláírták az együttműködési megállapodást

Nem maradt el a rövid kulturális műsor sem Fórizs Zalán, Sarány Szeréna, Sánta Júlia és Szőcs Henni előadásában. A testvérkapcsolatok megerősítésére Máté Róbert Béla plébános is áldását adta. Ezt követően a jelenlevőket friss kürtőskaláccsal kínálták, köményes pálinkával koccintottak az esemény tiszteletére, majd a szentmise kezdetéig a jelenlevők kötetlen beszélgetést folytattak. Hódmezővásárhely négy-, míg Tótkomlós héttagú küldöttséggel képviseltette magát az eseményen.

Jubiláló templom, orgona és harang

Ezt követően búcsús szentmisét celebráltak a katolikus templomban. Itt is volt mit ünnepelni, hiszen az 1810-ben épített templom idén 205 éves, az 1775-ben öntött nagyharang (ami 1848-ban rendkívül szerencsés módon megmenekült a beolvasztástól) 240, míg a Kolonics István munkáját dicsérő orgona 1865-ben, azaz 150 éve készült. Ezeknek történetét Balogh András, a helyi művelődési otthon igazgatója a szentmise végén ismertette, az érdekességekre soron következő körképünkben visszatérünk.

Szemet gyönyörködtető múzeum

A nap leglátványosabb momentumát az Orbán Árpád tér mögött lévő Művelődési Központ alagsorában kialakított falumúzeum felavatása jelentette, melynek ötlete Balogh András kultúrfelelősben már régóta megfogalmazódott, az elképzelést Dimény Zoltán polgármester karolta fel. A megnyitón Balogh András köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd elmondta, több éven át gyűjtötték a falumúzeum anyagát. Ebben segítségükre voltak az iskolások is, csakúgy, mint a falu lakossága, sokan adományoztak régi tárgyakat a leendő múzeum számára. Ekképpen sikerült konyhai berendezéstől szövőszékig, régi toronyórától római kori cseréptöredékig, tulipános ládáktól szerszámokig terjedő gyűjteményt tető alá hozni.

Ez bizony egy toronyóra!

A múzeumot Haszmann Pál, a csernátoni tájmúzeum volt vezetője méltatta, beszélve a régi tárgyak szeretetéről és azok megőrzésének fontosságáról. Pali bácsi kifejtette: élő tárgyakról van szó, ezekben élnek tovább a hagyományok, az embe­rek, és ezek révén van jövőképe is az elkövetkezendő nemzedéknek.

Haszmann Pál megdicsérte a kezdeményezést

– A falvakat járva sokszor kérdezem, hogy itt mit érdemes megnézni, és kapom a választ: itt semmit, menjen a másik faluba! Ha ennek a nagyközségnek, egykori városnak a múltját megpiszkáljuk, akkor döbbenünk rá, hogy mennyi értéke van: szellemi és épített, tárgyi. Az előbb végigjártam az alagsort, és kijelenthetem: ez egy múzeum, bátran kiírhatják ide a bejárathoz – mondta a csernátoni szakember.

Hozzátette, figyelemmel követte a múzeum alakulását, Balogh Andrással több ízben konzultáltak szakmai teendőkről. Ez utóbbi köszönetet mondott, amiért a Haszmann fivérek restauráltak három gyönyörű tulipános ládát, amelyek 1789-ből (alszegi Vatány Lajos adománya) 1837-ből (Mátyás József felajánlása) és 1855-ből (Györgyjakab Béla donációja) származnak. Balogh időszűkében csak azok nevét sorolta fel, akik nagyobb tárgyat adtak a múzeumnak: a Vatány Istvánét (szövőszék) és Orbán Lajosét (tiloló és szövőszék); ezt Dimény Zoltán polgármester még kiegészítette Gábor Sándor nevével, aki régi ekét, sorhúzót és taligát ajánlott fel az új intézménynek.

Hárman vágták el az avatószalagot

A múzeumban egyelőre 236 tárgy van kiállítva, a többi az intézmény padlásán várja, hogy a nagyközönség elé kerülhessen. Az avatószalagot a polgármester és a két magyarországi küldöttség vezetői vágták el, az eseményt István Ildikó sepsiszentgyörgyi népdalénekes- és táncoktató kis táncos tanítványainak és az őket kísérő zenekarnak a műsora tette színesebbé. 

Szélsebesen ropták a táncot
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma