GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FLORI ÎN BREȚCU

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap RO

2019. február 22. Péntek
Gerzson, Zétény

 
A Nap kel 08:17-kor,
nyugszik 18:47-kor.

Holnap
Alfréd, Mirtill
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

 

Szülőföldem szép határa

Színvonalas kiállításmegnyitó 

image
Dimény Zoltán elöljáró köszöntötte a művésznőt
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

 

Bereckben augusztus 8–9. között tartottak falunapokat. A koncertekkel tűzdelt népünnepély egyik kiemelkedő momentumát Ballonyi Pál Margit berecki születésű festőművész (kis fotó) kiállításának megnyitója képezte a művelődési központ Castrum Galériájában.

 

Az 1939-ben Bereckben született művészt a magyarországi Rákosmentéről érkezők is elkísérték az eseményre, ahol a helybéliek mellett tótkomlósi és hódmezővásárhelyi vendégek is jelen voltak. Az egybegyűlteket Balogh András, a központ vezetője köszöntötte, néhány szót ejtve a Szülőföldem szép határa címet viselő kiállítás anyagáról. „A berecki hegyek öleléséből elszakadó Ballonyi Pál Margit nem első alkalommal jár nálunk, évekkel ezelőtt látogatott el kisgyerek kora óta hozzánk, 36 festményével 2008-ban mutatkozott először szülőfalujában”, mondta az igazgató, majd felkérte Horváth Tamást, Rákosmente alpolgármesterét, hogy méltassa a kiállított munkákat.

– Mindannyian ismerjük Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című költeményét, a vers a szülőföld szeretetéről, kötődéséről és a hazavágyódásról beszél. Így él a lehetőséggel Ballonyi Pál Margit is, hogy az érzéseiket a munkáin keresztül meg tudja mutatni a közönségnek. Manyika a Bereckben és környékén készített fotók és vázlatok alapján alkotta meg festményeit szülőföldjéről, saját szülőházáról. Megragadóak, szeretetet sugárzóak és lélekből jövők, a lelkünkhöz szólók az alkotásai, ahogy személyisége is az. Bereck szülötte a gyökereit megtartva, az otthoniakat sosem felejtve, mindig szeretettel jön haza, így nem lehet véletlen, hogy a Berecki harangszó ünnepi évkönyvében Manyika alkotásait láthatjuk. Manyikáét, aki festményeket adományozott Berecknek, és festőtáborba hívta a gyerekeket, így a földrajzi távolság ellenére egy személyes kapcsolat is kialakult közötte és a bereckiek között – hangzott el Horváth Tamás méltatásában. Ezt követően a festőművész meghatódva mondott köszönetet a fogadtatásért, majd bejelentette, hogy újabb nyolc festményt adományoz szülőfalujának. Azt is hozzátette, hogy ő elsősorban szakrális festő, így a közeljövőben ilyen témájú képeket is ajándékozni fog. Dimény Zoltán polgármester is köszöntötte a művésznőt, elismerését fejezve ki azért, hogy Berecktől távol szakadva sem felejti az itteni tájakat. A megnyitón végén Fórizs Barbara és Zalán énekkel, míg Sárosi Réka verssel köszöntötte a művésznőt. A kiállítást szeptember végéig lehet megtekinteni.

Ballonyi Pál Margit festeni, valamint szobrot mintázni a Dési Huber Iskolában, majd a Vasutas Képzőművészeti Szabadiskolában tanult. Mintegy huszonévesen sikeresen szerepel a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban megrendezett Nemzetközi Képzőművésznők, illetve a Magyar Képzőművésznők tárlatán. Férje Ballonyi László festő és grafikus (1937–2004).

Házasságkötése után munkájában egy 16 éves alkotói szünet következett. Ezen időre esik a szakma elméleti, irodalmi részének a tanulmányozása is. A hetvenes évek közepétől újra dolgozik. Képeinek döntő többsége pasztell és vegyes technikájú, melynek lényege, hogy lehetőséget nyújt különféle faktúrák létrehozására. 2008-ban Vigyázó Ferenc-díjat kapott. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Magyar Festők Társaságának, a Magyar Pasztellfestők Társaságának, a Vigyázó Ferenc Társaságnak, valamint a Művészeti Alkotók Társasága XVII.-nek. (forrás: artportal.hu)

FALUNAPOK 2015

 

 Bereckben szombaton délután 16 órától az öregfiúk labdarúgó-mérkőzésére kerül sor, 18 órától az X-faktorból ismert Csobot Adél koncertezik. Vasárnap 10.30-tól ünnepi szentmisét tartanak,

11.30-tól Ballonyi Pál Margit Budapesten élő berecki származású festőművésznő Szülőföldem szép határa című festménykiállításának megnyitóján lehet részt venni.

A hivatalos megnyitóra 12.30-tól a Sörkertben kerül sor, ahol a délután folyamán a berecki Comenius Iskola műsorát lehet megtekinteni, zenél Klára Kamilla, 18 órától fellép Csocsesz,

majd a 21 órakor kezdődő László Attila-koncert után tűzijáték is lesz. Vasárnap a nyári kert hátsó részében állatkiállítás tekinthető meg, berbécssütés is lesz.

 
 Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma