Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

KÉZDIMARTONOS

A közigazgatásilag Bereck községhez tartozó település Háromszék vegyes lakosságú kisfalvai közé tartozik. A magyarok a falu alsó és központi részeit, a románok a Román utcát, a zömében római katolikus cigányok pedig Felszeg feslső felét lakják.  Az 1891 és 1895 között épült római katolikus templom védői Joachim és Szent Anna. A helybeli katolikusok nagy ünnepe az Anna-napi búcsú, melyre a szomszédos falvak lakói is el szoktak járni.  A műemlékként számon tartott ortodox templom 1790 és 1796 között épült, védőszentje Szűz Mária.

Kevesen tudnak róla, hogy a Martonos-patak völgyében, a településtől 2-3 km-re egy kénes forrásra épített meleg kádfürdő működik. A telep villamosítását, az ide vezető út korszerűsítését és a fürdő felújítását a Borvizek útja program keretében 2010-ben tervezik. Ez a gyógyvíz mozgásszervi betegségek (reuma) kezelésére alkalmas, ivókúra esetén a gyomorsav túltengésben szenvedőkön segít.


 

OJTOZTELEP

Erdély és Moldva határán, a sebes folyású Ojtoz folyó szűk völgyében, gyönyörű fenyvesek alatt húzódik meg a megye legkeletibb fekvésű települése. Ojtoz két részből: a forgalmas főút menti lakóházakból és középületekből, valamint a keletre benyúló völgybe épült fűrésztelepből és szolgálati lakásokból áll.
A település központjában, az országút északi oldalán álló római katolikus templomnak a védőszentjei Fábián és Sebestyén. A templommal átellenben, az út déli oldalán az időjárással és a történelemmel dacolva egy kőből rakott hármas halom, a volt magyar országzaszló talapzata domborodik, keresztjén a Magyar Hiszekegy olvasható.

Pittino Anselmo olasz kőfaragó házának közelében a róla elnevezett Anselmo fogado kastélyszerű épülete készteti megállásra az átutazókat és hívogatja pihenésre a hegyeket kedvelőket. Alább a víz folyása mentén még állnak az egykori m. kir. 24-es határvadász zászlóalj és székely erődszázad 1942-ben boronafákból épült laktanyái. A kaszárnyák tulipános székely kapuját restautrálták, ma ez az Anselmo fogadó bejárata.

 

Az Ojtozi-szoros a történelem során számtalan ütközet helyszíne volt. Két katonai temető is van itt: egyiket magyar katonai és polgári temetőként emlegetik, a másikat pedig román hősi temetőként. A szoros kapujában történelmi érdekesség a Rákóczi vár, melynek sűrű erdő rejti a romjait.  Túl a megyehatáron, a legutóbbi romániai megyésítésig még Háromszékhez tartozott területen, az Ojtozba baloldalról siető Kalaszó patakon gyönyörű vízesés látható.

Search

Language